CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Abadeh

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
Abadeh is een tapijt afkomstig uit de stad Abadeh of de directe omgeving, deze tapijten worden in ateliers geknoopt. Abadeh is een stad in de provincie Fars in Iran, gelegen op een hoogte van 6200 meter in een vruchtbare vlakte op de weg tussen Isfahan en Shiraz.. Ofschoon in Abadeh al veel langer tapijten worden geknoopt wordt de handelsnaam Abadeh pas na de tweede wereldoorlog gevoerd. In de directe omgeving hebben zich veel leden van de Qashqai-stam gevestigd, deze knopen echter een heel ander soort tapijten die onder de naam Qashqai of Shiraz worden verhandeld. Het Abadeh tapijt kenmerkt zich door de regelmatige vorm en structuur. De tapijten worden op moderne weefgetouwen door de gevestigde nomadenbevolking (Qashqai, Lori's en Afsharen) geknoopt.
Het tapijt heeft over het algemeen een vrij smalle rand en een vlak met een groot centraal geplaatst medaillon. Het tapijt is vrijwel vierzijdig symmetrisch.


Haybutlu, dit motief vindt men op vrijwel elk Abadeh tapijt.

Patronen en Motieven

 
Het vlak
Het vlak heeft een groot getrapt achthoekig medaillon, de rest van het vlak heeft een andere achtergrondkleur dan de achtergrond van het medaillon. Het vlak en het medaillon zijn meestal gevuld met een mozaïek van kleine gestileerde figuren uit het dagelijks leven.

Het medaillon
Het medaillon is omgeven door een getrapte rand die bestaat uit meerdere gekleurde lijnen. Een veelvoorkomend motief is zogenaamde "Haybutlu" deze vertoont veel overeenkomst met de guls (bloemmotieven) in Turkmeense tapijten en er si ook overeenkomst met het zogenaamde Gerusmotief
In de verticale as van het hoofdmedaillon is vaak een levensboommotief geplaatst. Dit motief is eveneens vrij sterk gestileerd en heeft takken, bladeren, knoppen en grote bloemen. De zijkanten van het medaillon zijn íngesneden, het is of de schuine zijde in plaats van door te lopen telkens over een stukje is gespiegeld.

Het mozaïek
De vlakvulling van het medaillon en de rest van het vlak bestaat uit een mozaïek van bloemen, dieren, mensen en voorwerpen uit het dagelijks leven. Net als bij nomadentapijten zijn alle figuren op een charmant kinderlijke wijze afgebeeld.

De rand
De rand bestaat over het algemeen uit een lijst, een eerste en tweede binnen- en buitenrand en een hoofdrand. De randen zijn meestal opgevuld met arabesken en sterk gestileerde bladeren bloemen.knoop a-symmetrisch, open naar links
aantal knopen 15 – 30 cm2
materiaal wol op katoen
constructie volledig gekantelde ketting met 2, meestal blauw gekleurde,  inslagdraden .


Het mozaiek van voorstellingen uit het dagelijks leven.