CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Bachtiar (Bakhtiar)

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
De Bachtiari zijn altijd een belangrijke stam in Perzie geweest, ook in begin 21e eeuw zijn nog veel vooraanstaande politici afkomstig uit de Bachtiari. Ze bewonen vanouds de streek ten zuiden van Isfahan en hebben zich gevestigd in de dorpen op de oostelijke hellingen van de Zagros bergketen. In deze streek trokken zij vroeger rond en vonden zij een vruchtbaar weidegebied voor de schapen. Deze schapen produceren een zware glanzende wol die uitstekend geschikt is voor de fabricage van tapijten. Het overgrote deel van de Bachtiaritapijten is niet geknoopt door leden van de stam maar door dorpelingen van Turkse of Koerdische afkomst die in her district Chahar Mahal wonen. Het betreft zo'n 20 Ó 30 dorpen in de omgeving van de hoofdstad Shahr Kurd (Koerdische stad). De tapijten hebben vrijwel altijd een katoenen ketting en inslag en de pool is hoog.

De tuinen met water in Perzie zijn ontworpen door deskundige Romeinse ingenieurs. Plinius beschrijft deze reeds, alles werd gevoed door beekjes die nooit droog staan. Naar het voorbeeld van deze tuinen is het ontwerp van de tuintapijten gemaakt. Perzische handschriften uit de tijd van koning Chosroes I (die regeerde PerziŰ van 531-579) beschrijven het legendarische tapijt genaamd "De Lente van Chosroes". Het kleed had de enorme afmetingen van 150 * 30 meter en werd geknoopt van wol en zijde, versierd met goud, zilver en afgezet met edelstenen. Het paleis Ctesiphon is door de Arabieren na hun inval in 637 geplunderd, het tapijt is vernield, in stukken gesneden en is daarna verloren gegaan.


18e eeuws tuintapijt

Patronen en motieven

  Het meest kenmerkende patroon is het zogenaamde tuintapijt ook wel tuintegeltapijt genoemd. Oorspronkelijk was het een afbeelding van een Perzische tuin die is verdeeld in kleine rechthoeken gescheiden door smalle waterlopen. Het vlak wordt gevuld met 4 of  meer rechthoeken of ruiten die elk een eigen afbeelding hebben, tussen de rechthoeken zijn duidelijke scheidingen die als pad of waterloop kunnen worden opgevat. Bij enkele antieke tapijten zijn in deze waterlopen vissen afgebeeld.
Naast de tuintapijten komen ook medaillon en andere patronen voor, de ontwerpen zijn ontleend aan tapijten uit de aangrenzende gebieden.


Bachtiar medaillontapijt, ▒ 1920
 

Er komen ook picturale tapijten voor, meestal kleine exemplaren met realistische na´eve voorstellingen.
   
knoop symmetrisch
aantal knopen 10 - 30 cm2
materiaal wol op katoen, oude exemplaren (voor 1900) wol op wol
constructie enigszins tot volledig gekantelde ketting met 1 of 2 inslagdraden.