CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Hamadan

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
Hamadan is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Hamadan. De stad bevindt zich zo'n 400 km ten zuidwesten van Teheran.
Hamadan is een van de oudste steden van Iran waarschijnlijk ligt de stad op de plaats van het antieke Ecbatana (of Agbatana, in het Perzisch Hâgmatâna = ontmoetingsplaats). Deze sta wordt genoemd in het bijbelse verhaal van koningin Esther en koning Ahosveros. De stad is vanouds een belangrijke handelsplaats aan de zijderoute. Tapijten met de naam Hamadan worden gemaakt in de honderden dorpen in de omgeving en worden verhandeld in de bazaar van Hamadan.
Hoewel de tapijten zeer verschillen van herkomst zijn er toch een aantal duidelijke overeenkomsten:
  • De structuur is altijd wol op katoen met een enkele inslagdraad. De kettingdraden, meestal witte katoen, zijn aan de achterzijde afwisselend per inslagdraad wel en niet zichtbaar, hierdoor ontstaat een soort dambordpatroon.
  • Veel Hamadans hebben aan de ene zijde een franje en aan de andere zijde een kelimrand.
  • In oudere tapijten (voor 1950) komt veel kameelhaar voor.
De kleden zijn vrij grof en los geknoopt, het zijn stukjes pure volkskunst, naïef en ongekunsteld. Kleden gemaakt om te gebruiken, de pool is van dikke zachte wol. De meest voorkomende motieven zijn herati, bloemen, botehs en arabesken. Omdat de kleden alle in huisindustrie worden vervaardigd zijn het vooral kleine maten en lopers.


Door het gebruik van een inslagdraad per knopenrij ontstaat aan de achterzijde het duidelijk herkenbare "dambordpatroon".

Patronen en Motieven

 
Het vlak
Het vlak is vrijwel gevuld met een medaillon soms ook wel met  een doorlopend patroon van een zich herhalend motief.Een tapijt met een Bidjar-uiterlijk, dit exemplaar komt uit ToyserkanDoorlopend patroon van een zich herhalend motief
 

Tapijt met botehmotieven afkomstig uit Malayer, deze tapijten worden ook wel onder de eigen naam Malayer verkocht.


Aan een zijde is vaak een kelimrand zoals hier weer met kleine geknoopte versieringen. Vooral in de randen van oudere kleden zoals deze komt veel kameelhaar voor.knoop symmetrisch
aantal knopen 10 – 30 cm2
materiaal wol op katoen
constructie vlak of gedeeltelijk gekantelde ketting met 1, meestal witte inslagdraad .