CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Malayer, Maslaghan, Djozan

bronnen: zie literatuur

terug     home
  In de streek rond Hamadan worden ook een aantal tapijten gemaakt die onder eigen handelsnamen op de markt worden gebracht. Deze tapijten worden via Hamadan verhandeld en zijn daardoor Hamadan-tapijten, toch worden ze met onderscheiden handelsnamen aangeduid, dit heeft  verschillende  redenen: 
  • De naam van het dorp of streek waar de tapijten werden vervaardigd werd bekend bij de afnemers waardoor de soort voortaan met deze naam werd aangeduid.
  • De soort was zo afwijkend van de gemiddelde Hamadan dat er wel een aparte aanduiding nodig was.
 
 
 
De Malayer-ta[ijten komen uit het gebied ten zuiden van Hamadan en kenmerken zich door een hogere kwaliteit, een grotere knoopdichtheid en levensechtere (minder gestileerde) motieven.

Rechts: Malayer, 1e helft 20e eeuw, afmeting 102 * 123 cm, wol op katoen, 10 knopen/cm2.

Dit kleed heeft als thema de “Mir I Boteh”, de heilige bloem, het vuursymbool van de oude Zoroasterreligie. Door het fijnzinnige ontwerp heeft dit kleed een mystieke uitstraling. De randen en het vlak lopen in elkaar over doordat de achtergrondkleur voor het gehele kleed gelijk is. De vlakliggende pool geeft het kleed bij een andere lichtval en/of gezichtshoek een steeds wisselende tint. De rode achtergrond gloeit daardoor in verschillende intensiteiten als een houtskoolvuur. Het ontwerp is tweezijdig symmetrisch, op de achtergrond zijn twee vazen met bloemen afgebeeld. De bloemenvazen worden gescheiden door een tweetal schalen met bloemen, de bloemenvazen zijn gevormd uit een tweetal boteh’s en zijn gevuld met zeven witte bloemen. Aan beide zijden van de vaas hangt een lichtblauwe bladertak omlaag. De vaas staat op een amulet dat een universeel symbool is tegen het kwaad en als geluksbrengend wordt beschouwd. 
Het veld is omringd door een rand die aan beide zijden is afgezet met kleine boteh’s. De donkerblauwe rand heeft een arabesk met kleurige bloemen.
De afwerking
De zijkanten zijn afgewerkt door enkele kettingdraden te omwikkelen met rode wol in dezelfde tint als de achtergrond. De korte franje is gemaakt door de kettingdraden af te hechten met een katoenen draad die de draden samenvoegt tot bosjes.
knoop asymmetrisch
aantal knopen 10 – 20 cm2
materiaal wol op katoen
constructie gedeeltelijk of geheel gekantelde ketting met 1inslagdraad.
Malayer, Malayir
 
 
Maslaghan is een bergdorp in het Hamadangebied.
De maslaghan is eenvoudig te herkennen aan het zogenoemde "bliksem-medaillon", om dit kenmerk worden zij als aparte soort op de markt gebracht.

 

Rechts: Maslaghan, afmeting 95*155 cm, wol op katoen, 11,7 knopen/cm2.

Deze Maslaghan heeft de kenmerken waardoor deze tapijten bekend zijn geworden: het langwerpige puntige medaillon, de tot snoeren aaneengeregen bloemen en de randversiering. De kleuren zijn helder en de wol is zacht en glanzend, de pool is ongeveer 5 mm hoog.  De beide einden zijn volgens de Hamadan-traditie voorzien van een kelimrand zonder franjes. 

Het vlak
Het vlak heeft een donkerblauwe achtergrond met een groot langwerpig gepunt medaillon. De rest van het vlak is gevuld met bloemen in allerlei kleuren die tot snoeren aaneengeregen zijn.

Het medaillon
Het medaillon heeft de kenmerkende vorm met witte rand van de Maslaghan-kleden. De achtergrond van het medaillon is rood en in het centrum wordt het medaillon in verkleinde vorm herhaald. Het kleine medaillon heeft een middenbruine achtergrond van ongeverdfde wol met drie kleurige bloemensnoeren. Rondom het kleine medaillon is een kunstige arabesk gevormd uit bloemen, bladeren en geometrische figuren die zijn verbonden door een dunne lijn. De indeling is tweezijdig symmetrisch mede door enkele losse bloemen en pijlen die alleen in de onderste helft van het medaillon voorkomen.

De rand
De rand heeft een witte achtergrond en is aan de binnen- en buitenzijde afgezet met een aantal biezen. Symmetrisch ten opzichte van de rand zijn twee biezen waarvan de binnenste bestaat uit roze en rode driehoeken, de buitenste bestaat uit schuine blauwe en rode strepen. knoop asymmetrisch 
aantal knopen 5 – 15 cm2
materiaal wol op katoen
constructie gedeeltelijk of geheel gekantelde ketting met 1inslagdraad .
Maslaghan
 
 
Djozan is een kleine stad vlakbij Sarough, in het Malayer district in westelijk Iran. Hier worden tapijten van hoge kwaliteit geknoopt die overeenkomst vertonen met de Bidjars. Het bidjarweefsel bestaat uit kettingdraden die worden gescheiden in twee vlakken door een dikke inslagdraad, er worden ook nog een maar meestal twee dunne inslagdraden gebruikt om de binding tussen de lagen te bewerkstelligen. Dit is het grootste onderscheid van de Djozan t.o.v. de Hamadans die als kenmerk hebben het gebruik van een enkele inslagdraad.Djozan, afmeting 65*95 cm, wol op katoen, 24 knopen/cm2.

 De Djozan of Josan behoort tot de Saroukfamilie en komt uit de streek ten oosten van Hamadan. Soms worden kleden met eenvoudige motieven zoals deze aangeduid als Malayer Sarouk.

Het vlak
Het vlak is geheel gevuld met bloemfiguren, de bloemen zijn verenigd tot boeketten. De achtergrond is lichtbeige en de bloemen zijn in levendige kleuren. Bijzonder is de afwerking van het vlak, de achtergrond is lager geknipt waardoor er een reliëf is gevormd. De afbeeldingen liggen 3 tot 5 mm. hoger en verkrijgen hierdoor een sterke nadruk.. Het kleed is enkelsymmetrisch, op de centrale as is een vaas met bloemen en aan de bovenzijde een hangend boeket afgebeeld.
Door de uitbundige kleuren, het reliëf en de kunstzinnige uitbeelding komt de voorstelling levensecht over.

De rand
De rand bestaat uit een lijst, een binnen- en buitenrand en een hoofdrand. De hoofdrand heeft een arabesk van kleurige gestileerde bloemen, bladeren en bloemknoppen op een donkerblauwe achtergrond. 
Langs de doorgaande lijn van de arabesk zijn aan één zijde stippen aangebracht, dit is het meest eenduidige kenmerk van een Djozan-tapijt.

knoop symmetrisch 
aantal knopen 15 – 40 cm2
materiaal wol op katoen
constructie gedeeltelijk of geheel gekantelde ketting met 2 inslagdraden.
Djozan, Jozan, Josan