CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Hoftapijten

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
links: Ali Ghapu paleis dat Shah Abbas I heeft laten bouwen in Isfahan.
Er zijn een aantal tapijten die veel overeenkomsten vertonen, deels komt dit doordat de patronen en motieven zijn afgeleid van de oorspronkelijke hoftapijten, anderzijds ook door de vraag naar deze tapijten. Het betreft in alle gevallen ateliertapijten die van hoge kwaliteit zijn en in de traditie van de, tijdens de het Safawidentijdperk (1501-1735) gevestigde, hofknoperijen worden vervaardigd.


links: Ali Ghapu paleis dat Shah Abbas I heeft laten bouwen in Isfahan.

Isfahan (Esphhan)

 
Isfahan is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt ongeveer 340 km ten zuiden van Teheran. 
In het Safawidentijdperk (1501-1735) werd de stad een belangrijk centrum voor de tapijtkunst, vooral onder de regering van Shah Abbas I de Grote die van  Isfahan de hoofdstad van zijn rijk maakte. Na de Afghaanse invasie stortte de tapijtindustrie in en werd pas weer hervat aan het begin van de 20e eeuw. De patronen zijn zeer gevarieerd en zijn voor vooral gebaseerd op de bloeiperiode tijdens de Safawiden-dynastie. Onderscheiden worden: het medaillon, herhaalde patroon, figuraal en picturaal, in veel tapijten worden bloem- en plantmotieven gebruikt. Bij medaillontapijten wordt over het algemeen een kwart van het medaillon in de hoeken van het vlak herhaald. Motieven van bloemen en planten zijn kenmerkend en ook schilderachtige voorstellingen van mensen en dieren.


Patroon met doorlopend herhaald motief, dit tapijt is aan de onderzijde gesigneerd.

Isafhan tapijt, Eslimi patroon

Eslimi patroon

Ghom (Qhom, Qum)

 
Ghom is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt ongeveer tussen Isfahan en Teheran.

Bij de tapijten uit Ghom is de uitwerking van de oude patronen en motieven eigentijds en de kleuren zijn afgestemd op de westerse markt. Shah Reza initieerde rond 1930 de tapijtindustrie in Ghom. Kenmerkend is het gebruik van de kleur turkoois die in vrijwel geen enkel Ghom-tapijt ontbreekt.
Ghom, afmeting 158 * 108 cm, wol met zijde op katoen, 60 knopen/cm2

Ghom, picturaal, afmeting 158 * 108 cm, wol met zijde op katoen, 60 knopen/cm2
Ghom met Eslimi-patroon, zeer fijn geknoopt van Korkwol

Ghom met Eslimi-patroon, zeer fijn geknoopt van Korkwol
  Op het tapijt is een uitbeelding gemaakt van het leven van een Perzisch boerengezin, het onderwerp is uitgewerkt in vier taferelen. Het centrale deel van het tapijt bevat de voorstellingen en deze lopen hier en daar gedeeltelijk in de rand over. De rand bevat een groot aantal dieren, bloemen en afbeeldingen van mensen. Het aantal kleuren van het tapijt is beperkt tot: bruin, rood, blauw, groen en beige. Het tapijt krijgt door deze goed op elkaar afgestemde hoofdkleuren een ingetogen uitstraling. De hoofdkleuren zijn uitgewerkt in een aantal tinten waarmee textuur, licht- en schaduweffecten zijn aangebracht, dit wordt nog versterkt door het ruime gebruik van zijde.

Nan

 
Nan ligt ten oosten van Isfahan aan de oude handelsroute naar Yasd.
In deze stad en de omgeving werden al lang tapijten vervaardigd maar vooral na de troonsbestijging van shah Reza (1925-1941) werd de tapijtindustrie uitgebreid. Talloze nieuwe ateliers werden gesticht waar onder leiding van deskundige meesters de ontwerpen werden gemaakt en uitgevoerd. Kwaliteit is de hoogste maatstaf en weldra ontwikkelde het Nan-tapijt zich tot de standaard voor de topklasse van het Perzisch tapijt.

De kwaliteit (fijnheid) wordt aangeduid door "La" met een getal ervoor dat duidt op de dikte van de kettingdraden. Is de kettingdraad getwijnd uit 2 draden dan is de aanduiding 4La, bij 3 draden 6La, bij 4 draden 9La en bij 6 draden 12La. Alleen de fijne kwaliteiten worden nog in Nan vervaardigd, dit zijn hoogwaardige tapijten van de beste materialen.  De twee laatste worden (na 1970) vervaardigd in het oosten van Iran onder andere uit Tabaz, Birjand, Kashmar, Mashad, Neyshaburen Moud, deze tapijten zijn vrij grof geknoopt en missen de finesse in ontwerp en afwerking van de authentieke Nan-tapijten.

Nan tapijt

Nan
Al Watan Life, 4-11-2009

foto: Al Watan Life, 4-11-2009
Op de "Carpet & Antiques Exhibition 2009" (Kuwait, 3 - 12  2009) was het grootste (956 m2) uit een stuk vervaardigde tapijt ter wereld te zien. Dit tapijt is een prestigestuk van enkele van de grote tapijthandelaren en een van de grootste tapijtfabrikanten van de stad Nan. De vervaardiging van dit reusachtige tapijt vereiste zo'n 1.200 kilogram katoen voor de ketting en inslagdraden, 3.600 kg van de fijnste wol en 800 kg van de beste natuurzijde. Na 15 jaar arbeid (1973-1988) door ongeveer 125 geschoolde knopers is het tapijt gereed en wordt het voor het eerst in 2009 op de tentoonstelling getoond. De eigenaar Samovar Carpets and Antiques toonde het tapijt in 2009 aan het publiek in het stadion van de "Al-Arabi club" in Mansouriyah. Voor het uitladen waren twee kraanwagens nodig, vervolgens rolden 40 mannen het kleed uit.
   

Kwaliteiten

 

Getwijnd uit 2 draden 4La, 100-130 knopen per vierkante centimeter.

Getwijnd uit 3 draden 6La, 85 - 100 knopen per vierkante centimeter.

Getwijnd uit 4 of 5 draden 9La, 40 - 50 knopen per vierkante centimeter.

Getwijnd uit 6 of meer draden 12La, 10 - 40 knopen per vierkante centimeter.
 
 
knoop asymmetrisch
aantal knopen 30 130 cm2
materiaal wol of wol met zijde op katoen, geheel zijde
constructie geheel of vrijwel geheel gekantelde ketting met 2 of meer inslagdraden .