CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Sarough (Saruq)

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
Sarough is een kleine stad ten noorden van Arak, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het stadje ligt geïsoleerd aan de voet van een bergketen aan de weg tussen Arak en Hamadan.
De Sarough-tapijten worden vervaardigd in Sarough en de omliggende dorpen en in de stad Arak. De tapijtproductie is vooral na 1910 gestegen ten gevolge van de vraag uit de Verenigde Staten. 
Er kunnen drie perioden worden onderscheiden waarvan de producten onderling verschillen:
  1. Voor 1910;
  2. van 1910 ~1950;
  3. na 1950.

1. De tapijten van voor 1910 zijn fijn geknoopt, de pool is laag geschoren en de indeling is meestal een medaillon met bloemmotieven.

2. Gedurende de periode 1910-1950 worden veel zogenaamde Amerikaanse Saroughs geproduceerd. In de beginperiode worden de oorspronkelijk kleuren weggebleekt en opnieuw ingekleurd (Painted Sarouk) met onverzadigde overwegend rode kleuren, het zogenaamde frambozenrood. Dit proces wordt in de Verenigde Staten uitgevoerd en resulteert in een vrij ongelijkmatige kleuring die vooral bij het ouder worden als hinderlijk wordt ervaren. Later worden, om de commercie te dienen, deze kleuren direct door de knoperijen gebruikt. De motieven zijn de zogenaamde "blossemsprays", het zijn plantmotieven bestaande uit een gebogen tak met bladeren en bloemen. Deze tapijten zijn grof geknoopt met een hoge pool. Sommige van de oorspronkelijk in Amerika geverfde kleden worden uit Amerika geëxporteerd om  als curiositeit te worden opgenomen in particuliere verzamelingen.

Na 1950 worden weer de oude patronen en kleuren gebruikt, maar de motieven zijn uitgebreid met de bloesemtak en ook de rode kleur is nog vaak nadrukkelijk aanwezig. De huidige Saroughs zijn echter wel weer van betere kwaliteit en fijner geknoopt. De mooiste van de moderne Sarough-tapijten komt uit het kleine stadje Ghiassabad. 

Sarough, begin 20e eeeuw, korte pool en centraal medaillon.

Sarough, begin 20e eeuw, korte pool en centraal medaillon.

  Amerikaanse Sarough, 1920

Amerikaanse Sarough, 1920


Detail met vaasmotief en bloesemtakken.
Bloesemtak motief

Bloesemtak motief
 
  Sarough-tapijt Sarough-tapijt


eigentijds Sarough-tapijt
Links: Sarough-tapijt uit Ghiassabad
 
 
 
knoop asymmetrisch
aantal knopen 20 –40 cm2
materiaal wol op katoen
constructie geheel of vrijwel geheel gekantelde ketting met 2 of meer inslagdraden .