CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Senneh

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
Senneh of Sanandaj is de hoofdstad van de provincie Koerdistan in Iran. De stad ligt 500 km ten westen van Teheran en er wonen voornamelijk Koerden. De stad werd in 1740 door Nadir Shah tot hoofdstad van de provincie gemaakt, het is sindsdien een belangrijke handelsstad. De komst van een gouverneur en andere invloedrijke personen die zich nadien in de stad vestigden hebben ervoor gezorgd dat in de stad een heel ander soort tapijten word gemaakt dan de overige Koerdische producten van het platteland.
Koerdische tapijten zijn duidelijk nomadentapijten, vrij grof, die geheel uit wol worden vervaardigd, de Senneh-tapijten daarentegen hebben een fijne structuur en worden geknoopt op een katoenen ketting en inslag. Het hoofdmotief vormt de Boteh en de Gul-i-Marzi. Het patroon is meestal een doorlopend herhaald motief dat het vlak vult en de rand is opgebouwd uit dezelfde motieven of andere februikelijk randmotieven In de motieven en patrone zijn ook overeenkomsten met andere Koerdische 'stadstapijten' zoals de Bidjars
De 'echte' Senneh heeft altijd een laag geschoren pool en is zeer soepel, er wordt gezegd "men kan de krant er doorheen lezen".

Een antieke Senneh  van rond 1900, kenmerkend voor de Senneh is de korrelige achterzijde en de zeer laag geschoren pool.
Een antieke Senneh  van rond 1900, kenmerkend voor de Senneh is de korrelige achterzijde en de zeer laag geschoren pool.
 

  Senneh, Het vlak gevuld met het Boteh-motief

Het vlak gevuld met het Boteh-motief
Senneh, Doorlopend Herati-patroon in het vlak met een rozen-motief (Gul-i-Marzi) in de rand).

Doorlopend Herati-patroon in het vlak en met een rozenmotief (Gul-i-Marzi) in de rand.
Dit tapijt is vrij dik en heeft duidelijk de structuur van Koerdische plattelandstapijten, de basis is echter katoen.
knoop symmetrisch
aantal knopen 15 60 cm2
materiaal wol op katoen
constructie vlak tot volledig gekantelde ketting met 2 inslagdraden .