CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Serabend (Mir)

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
Zo duidelijk als de herkenbaarheid van dit tapijt is zo onduidelijk is de herkomst. Er is in PerziŽ geen stad of district met deze naam, in de 19e eeuw worden in de provincie Sarawan tapijten geknoopt die worden aangeduid als Serabend. Deze tapijten zijn zeer zeldzaam en zijn niet meer op de markt. De huidige Serabend (Sarabend, Mir, Mir-Serabend, Souck-Serabend) tapijten komen uit een gebied dat wel wordt aangeduid als Ser-e Bend, het ligt tussen Arak en Hamadan. 
De aanduiding Mir wijst op het hoofdmotief van deze tapijten, het is de Boteh(mir) die in kleine afmeting als doorlopend herhaald motief wordt afgebeeld in het vlak. Dit is het voornaamste kenteken van deze tapijten die tegenwoordig ook wel uit het oosten van Iran (Moud) komen. De naam Mir is afgeleid van Mal-e-Mir, het is de erenaam voor de afstammelingen van Mohammed en belangrijke of voornamen personen. In allerlei legendes is Mal-e-Mir de hoofdstad van een gebied dat Seraband heet.
Een tweede duidelijk kenmerk, dat helaas echter niet altijd aanwezig is, vormt de rand. De brede rand is opgebouwd uit een hoofdrand en een groot aantal subranden, in totaal soms meer dan 10.
Een 'echte' Serabend-rand is opgebouwd uit 10 of meer subranden.

Een 'echte' Serabend-rand is opgebouwd uit 10 of meer subranden.


knoop symmetrisch
aantal knopen 20 Ė 30 cm2
materiaal wol op katoen
constructie geheel gekantelde ketting met 2 of meer inslagdraden .
Serabend met botehs in het vlak, de rijen botehs zijn afwisselend gespiegeld.

Serabend met botehs in het vlak, de rijen botehs zijn afwisselend gespiegeld.