CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Yalameh

bronnen: zie literatuur

terug     home
 
De Yalameh is een nomadentapijt dat tegenwoordig in dorpen door zich gevestigde nomaden in huisindustrie en kleine werkplaatsen wordt geknoopt. De (Y)Alameh is een groep binnen de Qasqai's maar de tapijten worden door mensen van allerlei afkomst vervaardigd. Door de, door de overheid afgedwongen vestiging (denomadisering), hebben zich in de dorpen van zuidwest-Iran leden gevestigd van de Qasqai's, de Bachtiars, de Lori's, de Khamseh confederatie en de Afshars. Verder woont hier vanouds de dorpsbevolking die zich Fars (Pers) noemen. Het Yalameh-gebied strekt zich globaal uit van 
Het Yalameh kleed heeft alle kenmerken van een nomadentapijt: het is geheel van wol gemaakt (ketting, inslag en pool) en de motieven zijn geometrisch gestileerd. De herhaling van de gestileerde motieven heeft voordeel omdat de tapijten uit het hoofd worden geknoopt en de motieven traditioneel van moeder op dochter wordt overgeleverd.
De zachte wol is van hoge kwaliteit en is afkomstig van de eigen kudde of uit de directe omgeving.Yalameh met doorlopend patroon van ruitvormige medaillons

Patronen en Motieven

  Het vlak wordt gevuld met een rij ruitvormige medaillons die zijn afgezet met gestileerde dierkopmotieven of het gehele vlak wordt met deze zich herhalende ruitvormige motieven doorlopend gevuld. De rest van het vlak en meestal ook de achtergrond van de ruitvormen wordt gevuld met allerlei kleine figuurtjes die ontleend zijn aan het dagelijks leven. Vaak zijn vogels en allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven afgebeeld. Ook het liggende s-motief dat geluk en voorspoed symboliseert wordt veel gebruikt. 

Yalameh met veel vogels, vooral pauwen en hanen, de vogelfiguren in de rand wijzen op Khamseh-invloeden.Sommige kleden hebben de heldere kleuren, het kleed rechts is aangepast aan de huidige westerse smaak waarschijnlijk door een bleekbehandeling in Europa.
knoop symmetrisch
aantal knopen 20 40 cm2
materiaal wol op wol
constructie geheel gekantelde ketting met 2 of meer inslagdraden .