CARPETGALLERY

Kopen en verkopen via marktplaats.nl

 
 

HOME

 
www.marktplaats.nl biedt een gelegenheid om een tapijt te kopen of te verkopen. Over het algemeen ligt de verkoopprijs van Perzisch tapijt op marktplaats op 5 - 25% van de nieuwwaarde en dat is voor kopers aantrekkelijk. Onderstaand vindt u ervaringen en aanbevelingen bij zowel koop als verkoop.
 marktplaats.nl, Carpetgallery  

Kopen

   
 
Bij het kopen is het een voorwaarde dat de koper verstand van zaken heeft en weet wat er zoal te koop wordt aangeboden. Als u een kleed zoekt besteedt dan eerst een aantal weken aan het verkennen van Marktplaats. Kijk onder "Huis en inrichting->tapijten en kleden" en onder "Antiek, Kunst en Sieraden". In de algemene rubriek "Antiek, Kunst en Sieraden" moet gezocht worden naar woorden zoals, tapijt, tapijten, Perzisch, Perzische enz. Kies altijd voor de optie "met foto"; het is vrijwel onmogelijk een indruk van een tapijt te krijgen a.d.h. van alleen een omschrijving. Lees vooral ook de rubriek Veilig handelen alvorens u een bod doet. Bedenk ook dat een groot deel van de verkoop wordt gedaan door handelaren en antiek- en curiosazaakjes die hier een gratis mogelijkheid hebben gevonden hun waren te slijten. U kunt vanzelfsprekend eerst in enkele winkels gaan kijken zodat u weet wat u zoekt en ook een indruk heeft van de winkelprijs die men vraagt.
Ervaringen bij het kopen die ik gedurende de afgelopen jaren heb opgedaan zijn over het algemeen slecht. U moet bedenken dat de verkoper vrijwel altijd de toestand waarin het kleed zich bevindt gunstiger voorstelt dan de werkelijkheid. Vaak wordt schade en slijtage niet genoemd of niet juist omschreven. 
Het is nodig om voor de aankoop het kleed te zien. Vrijwel alle tapijten die ik heb gekocht via marktplaats, zonder ze in werkelijkheid gezien te hebben, waren een teleurstelling. Kopen zonder het tapijt gezien te hebben leidt vaak tot een miskoop.
De verkoper heeft in veel gevallen weinig verstand van hetgeen te koop wordt aangeboden of veinst in ieder geval er geen verstand van te hebben. Ook "certificaten van echtheid" die op zich al weinig betrouwbaar zijn worden van andere kleden gehaald en gewijzigd (zie oplichter). De aanduiding van de herkomst klopt vaak niet en de oorspronkelijk prijs is meestal de brutoprijs die nooit voor het kleed is betaald (zie rechts). Als het een grotere aankoop betreft en u heeft zelf niet de kennis in huis om een juist oordeel te vellen laat dan altijd een taxatie doen door een erkend taxateur.
Mijns inziens is alleen een lage prijs de reden voor aankoop van een Perzisch tapijt op marktplaats. Als u voldoende tijd en aandacht in uw aankoop steekt kunt u voor weinig geld een goed tapijt verkrijgen.
Rekent u tijd en autokosten dan is de aankoop van een inruiltapijt bij een winkel vrijwel altijd voordeliger, u krijgt dan ook service en garantie.
certificaat van echtheid, Carpetgallery  
De advertentie: "Te koop dit bijzonder echt Perzische tapijt 66x 56 cm. Leuk voor op een tafeltje of voor bij de openhaard. Het tapijt heeft 520,-- gekost (zie certificaat van echtheid) dus graag een goed bod."
De firma die dit certificaat heeft afgegeven heeft jarenlang "opheffingsuitverkoop" gehouden met korting van 75 %. Ik heb zelf aldaar enkele Qhasqhuli's gekocht voor een kwart of minder van de "verkoopsprijs". Dit kleedje is dus van eigenaar verwisseld voor 125 euro of minder.
n.b. De prijs is in euro's en de uitverkoop loopt al sinds 2002.
 
 

Verkopen

   
 
Verkopen via marktplaats is eenvoudiger dan kopen, u weet de prijs die u wilt ontvangen en als u zich daaraan houdt kan er vrijwel niets mis gaan. Er zijn echter wel enkele opmerkingen te maken: een deel van de kopers zijn geen particulieren maar handelaren die proberen om tegen een zo laag mogelijk prijs hun handel te verkrijgen. Bijvoorbeeld: iemand heeft een bod gedaan en komt bij u thuis om het kleed te zien en af  te halen. De aspirant koper is duidelijk een kenner en vertelt u dat uw kleed geen echte Tabriz is maar een kopie, of dat de slijtage veel erger is dan gedacht, of dat de reparatie van de rand heel duur is. Om een of meerdere reden wil de koper  niet het geboden bedrag maar een veel lager bedrag betalen. De voordeur is de enig juiste richting om zo'n koper naartoe te sturen, vanzelfsprekend zonder kleed.

Een onderzoekje
Een klein onderzoekje toont andere risico's aan. De vraag is: u heeft een oud of antiek kleed en u weet niet wat het waard is, krijgt u een realistische prijs? Om dit eens uit te proberen heb ik een antiek kleed te koop aangeboden met als opties bieden. De foto was van een kleed uit het Victoria en Albert Museum in Londen. De taxatieprijs van het kleed (vervangingswaarde) is 20.000 euro.

De advertentie:

Aangeboden: Heel oud Perzisch kleed
Prijs: Bieden
---
Oud kleed, maat 140 * 200
Het kleed is antiek met mooie kleuren en allemaal beestjes

Onderstaand heb ik een overzicht gegeven van de reacties en mijn gedachten daarover. Opvallend is dat er slechts één bieder via marktplaats is, alle anderen kiezen voor de directe benadering. Men is bij zo'n voordeeltje klaarblijkelijk bang dat een ander de buit voor de neus wegkaapt. Eén aspirant koper maakt het nog bonter, hij decodeerde mijn schuilnaam (mootned), zocht mijn telefoonnummer op in de gids en belde  rechtstreeks. Zijn verhaal is: pas vooral op voor allerlei boze handelaren die u willen bedriegen.....

CONCLUSIE: als u werkelijk een waardevol tapijt bezit dan wordt u vrijwel altijd bedrogen door een of andere handelaar. Neem liever contact op met een betrouwbare registertaxateur.

antiek Shiraz oosters tapijt, Carpetgallery

 

Shiraz 140 * 200 cm, wol op wol, eind 19e eeuw
 

Laat uw kleed altijd taxeren als u niet precies weet wat de waarde van uw bezit is!


 
 
 
 
De reacties: Mijn opmerkingen bij de reacties
Er is een bod uitgebracht van € 60,00 op uw advertentie op Marktplaats.nl. Onderaan dit bericht vindt u een kopie van de advertentie en het bod. De bieder is mij bekend, hij weet deksels goed dat het een kleed van grote waarde is en hij biedt 60 euro!
hallo,ik vind uw tapijt mooi en wil ik graag kopen,maar eerst moet ik komen kijken, zullen we over prijs en een afspraak spreken ik kan morgen bij u langs komen...
groeten NN1
Dit is een (mij bekende) handelaar, hij en andere collegae komen toevalligerwijs allemaal de volgende dag in Rotterdam of omgeving
hallo mootned,..ik weet niet of u mijn vorige email gezien heeft,..maar nu wil ik u vertellen dat ik wil graag uw kleed kopen ,ik ben een vezamelaar en antieke tapijt handelaar en vind ik u kleed tussen 800 tot 2000 euro waard,..maar het ligt aan conditie en leeftijd van kleed,..mijn collega is morgen in Rotterdam in de buurt,als u goed vind zal ik komen kijken,..
groeten NN1
Hij is toch erg begerig en laat mij in ieder geval weten dat het kleed meer waard is dan 60 euro. Waarschijnlijk gaat hij een uiterst bod doen van 800 euro.
hallo mootned,
ik heb 80. euro voor de oud kleed.
kan het komen ophalen als u adres tijd doorgeeft.
ik woon in den haag.
m.vr.gr.  NN2
Ook hier weer een "vorstelijk" bod van een (mij bekende) handelaar uit de Hofstad.
Ik ben een collectioneur van tapijten en ben geinteresseerd in uw tapijt , mijn schatiing van de waarde is tussen 1000 en 2500 euro. Ik moet het natuurlijk eerst goed bekijken . Morgen moet ik in Den Haag en later In Rotterdam zijn, dus eventueel zou ik langs kunnen komen om het tapijt bekijken ! 
Met groet, NN3
Dit is de enige serieuze reactie, waarschijnlijk inderdaad een verzamelaar die bereid is het genoemde bedrag of meer te betalen. Ook deze mijnheer moet toevallig in Rotterdam zijn. Ook deze "collectioneur van tapijten" heb ik later leren kennen, het is gewoon een van de vele handelaartjes, oppassen dus!
wat wilt u voor het perzische kleed hebben?
Ik ben morgen in de buurt.
mvg NN4
Wat ik wil hebben, een goed bod op marktplaats d.w.z. minimaal 4000 euro. Ik wist niet dat mijn buurt het middelpunt der wereld is, vandaag en morgen komt iedereen hier wel een keer in de buurt.
hallo
heeft U uw tapijt nog
wat wilt U voor tapijt hebben ?
Groeten NN5
idem
 
 
 
 

Een positieve ervaring

 
 

Tabriz, paradijstapijt, Carpetgallery Tabriz 140*200 cm, wol op katoen, midden 20e eeuw, gekocht op marktplaats voor 750 euro, restauratiekosten 950 euro.

 
 
 
  Advertentie
Van oma geweest die naar bejaarde huis verhuisd is. 2 x handgeknoopte puntgave perzische tapijten bidjar, afmeting 300x200 cm zonder medaillon,  afmeting 154x215 cm met medaillon hebben samen rond 3500 euro gekost. Nu bijna nieuwe puntgave schone frisse staat. voor alle twee samen 750 euro  evt. bezorgen mogelijk. U bent ook vrijblijvend welkom bij mijn huis.  m.vr.gr.  NN.

Opmerking:
Hier is wel heel duidelijk het oude etiket verwijderd en een ander opgeplakt. De maat klopt niet en dit tapijt is een waardeloze India Bidjar en zeker geen Perzische Bidjar. Het verhaal van oma is al heel oud! Conclusie weest op uw hoede en koop alleen als u zeker weet wat u koopt!
oplichterij, Bidjar