CARPETGALLERY

 

HOME 

Opheffingsuitverkoop/faillissementsverkoop/leegverkoop

 
In de afgelopen 20 jaar is gebleken dat het houden van een uitverkoop de omzet aanmerkelijk verhoogt: Hierdoor lijkt het houden van allerlei soorten uitverkoop in de Perzenhandel een noodzaak, waarbij dit woord letterlijk kan worden opgevat.
Er zijn momenteel meer dan 10 bedrijven in Nederland die al of niet in opheffing zijn, 
 zij verkopen hun tapijten onder bovengenoemde titel.  Sommige van deze bedrijven zijn al meer dan 15 jaar in opheffing en dat wettigt het vermoeden dat zij in ieder geval geen haast hebben om snel tot een afronding te komen. 
De vraag is: Is het kopen van een tapijt bij zo'n bedrijf aan te raden of niet. Onderstaand de voor en tegens, die ik zal toelichten.
Zoeken op "Opheffingsuitverkoop Perzische tapijten"  levert o.a. deze resultaten.

Begrippen:

  • Opheffingsuitverkoop, het bedrijf wil zijn activiteiten gaan beŽindigen en tracht de gehele voorraad te verkopen;
  • faillissementsverkoop, het bedrijf is failliet, de goederen worden verkocht namens of door de wettelijk daartoe gemachtigde;
  • leegverkoop/partijverkoop, het gaat meestal om verkoopdagen die worden georganiseerd door handelaren. De verkoping wordt gehouden in daartoe tijdelijk gehuurde ruimte of bij bestaande bedrijven (bijv. woninginrichter);
  • de verkoopexpositie, een expositie georganiseerd door een bestaand betrouwbaar bedrijf waarbij de tentoongestelde tapijten te koop zijn. Dit is iets anders dan bovengenoemde verkooptechnieken, deze exposities zijn meestal heel interessant omdat het bedrijf altijd wel een aantal exclusieve stukken laat zien.
 


Voorbeeld: Ziegler 240*170= 4,08 m2 voor 1350 dat is dus 331 euro per m2
dat is dus 125 euro (31/m2) duurder dan bij een vertrouwde zaak die u ruime keuze, garantie en service kan blijven bieden.

 

VOOR???

TEGEN!!!

 

De lage prijs

Een lage prijs lijkt een aantrekkelijk voordeel, er kleven echter nogal wat bezwaren aan deze term. De prijs van een Perzisch tapijt ligt niet vast, als men een auto koopt wordt de prijs door de fabrikant en importeur vastgesteld. Voor Perzische tapijten gaat op: "de koper betaalt wat de verkoper bepaalt". 
Een Tabriz van 2 * 3 meter van een goede kwaliteit vindt men in de ene zaak voor 3000 euro terwijl een andere zaak claimt dat de prijs 10.000 euro is. Dus als u ziet een korting van 70% op een tapijt dat een "waarde" heeft van 10000 euro dan betaalt u misschien hetzelfde als voor het tapijt dat zonder poespas voor 3000 euro in een andere zaak te koop is. Controleer dus altijd of de gevraagde prijs reŽel is, de gehanteerde brutowinstmarges in de detailhandel van Perzische tapijten lopen uiteen van 300 tot 2000 %.  De vraag is wat is een reŽle prijs en daar zit nu juist de moeilijkheid.

De reŽle prijs bestaat niet!

Geen garantie, geen inruil, geen service

Omdat het wezen van deze verkopingen is dat zij eenmalig zijn houdt dit automatisch in dat na verloop van tijd geen aanspraak op garantie, inruil of service meer mogelijk is. Een Perzisch tapijt geeft vrijwel nooit problemen maar als er iets is, misschien zelfs door eigen schuld, dan is het prettig bij uw vertrouwde leverancier aan te kloppen die u dan zeker helpen zal.
Als u na verloop van tijd een ander tapijt wilt dan zal uw bestaande tapijt over het algemeen nog zo goed als nieuw zijn. Meestal krijgt u bij uw oorspronkelijk leverancier een redelijk inruilbedrag bij aan koop van een nieuw tapijt. 
Service zoals reinigen, reparatie enz. kan een niet meer bestaand bedrijf u niet verlenen. Ook bij aankoop behoort de service bij "gewone" winkels beter en uitgebreider te zijn.

 

De kwaliteit / prijsverhouding


Hoe kunt u, in het geval u min of meer een leek bent, bepalen hoe realistisch de gevraagde prijs is. Het antwoord is eenvoudig: de prijs moet in verhouding zijn tot de kwaliteit van het tapijt. De kwaliteit wordt bepaald door een aantal factoren, de belangrijkste is wel de knoopdichtheid. Om een indicatie te verkrijgen van de winkelwaarde in Nederland van een tapijt kunt u het taxatieprogramma gebruiken.  U kunt natuurlijk ook zelf eenvoudig uitrekenen wat een reŽle prijs is. Vraag, wanneer u een tapijt ziet dat u bevalt, om een offerte: deze omschrijft het tapijt en vermeldt de verkoopsprijs.
Recent heb ik geconstateerd dat bij een gevestigd bedrijf, die in 2010 de zaak gaat beŽindigen, de prijzen met 50% zijn verhoogd. Dit is een aanzet tot het houden van een uitverkoop met  zogenaamde "echte kortingen"  van 50 - 60% (de werkelijke korting op de "rekbare prijs" bedraagt dan dus slechts 25 `a 40 %).

HELAAS!

De 'ambulante' (in tijdelijke vestigingen) handel in Perzische tapijten wordt helaas gekenmerkt door bedrog en oplichterij, dit was 100 jaar geleden al zo en het is nog steeds geregeld het geval. Om bij de ambulante handel te kopen moet u zonder meer beschikken over voldoende kennis van het product. Onder het koren is veel kaf te vinden is. Niet elke verkoper is zo eerlijk als hij of zij eruit ziet. 
Een voorbeeld: ik was bij een verkoping en zag daar een Indo-Bidjar, het label vermeldde "i-Bidjar". Ik vroeg de verkoopster, een charmante aantrekkelijke vrouw,  "wat betekent die "i" voor Bidjar." 
Haar antwoord:  "dat is geen i maar een 1, dat betekent 1e kwaliteit". Toen ik verder informeerde naar de herkomst werd zij onzeker en riep de "baas" erbij. Deze zei: "de Bidjar komt uit India, wij kopen alleen kleden uit India en Pakistan omdat de handel met Iran onmogelijk is" en voegde  hij er aan toe "een India-tapijt is kwalitatief minstens net zo goed zo niet beter".
 
Offerte
  bijvoorbeeld
soort tapijt: Tabriz
herkomst: Tabriz, Iran
afmeting 300 * 200 cm
knoopdichtheid 400.000 knopen/m2
materialen wol met zijde
prijs 4500,-- euro

Het soort is meestal de plaats van herkomst maar kan ook een andere omschrijving zijn (Afshar = een nomadenstam). De herkomst vermeld zoveel mogelijk de plaats van herkomst maar in ieder geval het land! De waarde van een Tabriz uit India is minder dan de helft dan een authentieke Tabriz uit Iran. De afmeting geeft gelijk de oppervlakte, een tapijt van 2 * 3 meter is 6m2. De knoopdichtheid zegt veel over de hoeveelheid werk die men heeft gehad om het kleed te maken, voor dit kleed van 6 m2 zijn dus 400.000 * 6 = 2.400.000 oftewel bijna twee-eneenhalf  miljoen knopen gemaakt. De materialen geven een extra indicatie over de prijs: een puur zijden kleed is duurder dan een wollen kleed.

Conclusie:

Als u niet weet wat er te koop is dan koopt u in dit geval een kleed met een waarde van hooguit 2000 euro voor een prijs van 3500 euro.
Voor een Bidjar van deze maat, gemaakt van goede wol uit Iran, betaalt u bij een vertrouwd bedrijf zo'n 3300 tot 3700 euro. U koopt dan een kleed dat er over 40 jaar, na intensief gebruik, nog steeds goed uitziet en zeker niet versleten is.
 
  • Voor de ervaren koper en kenner van Perzische tapijten is er voordeel te behalen, soms vallen de prijzen lager uit.
  • Voor de leek is kopen bij dit soort verkopingen  niet aan te raden, neem in ieder geval een kenner mee.
  • zie ook taxatie
Arie M. den Toom, januari 2008
 
  Aankoop van Keshan tapijt bij zaak X, Keshan tapijt nr 30063 de prijs op het certificaat is 8500 euro. Na aftrek van de korting van ruim 80% is de nettoprijs 1500 euro. 
De taxatieprijs van dit kleed is 4100 euro, in dit geval is de aankoop qua prijs gunstig.
De werkwijze van dit soort uitverkopen is duidelijk, vermenigvuldig de normale prijs met een faktor 2 of 3 en geef dan een ruime korting.
 

certficaat oosters tapijt, Carpetgallery

factuur oosters tapijt, Carpetgallery