CARPETGALLERY

Inhoud home

Prijsdaling in 2007 en de navolgende jaren

 
Een kort onderzoek heeft geleerd dat de Ziegler nog steeds een van de meest gewilde tapijten is. Jaren na het eerste stukje in de woonbladen gehoorzaamt de Nederlander nog steeds aan de oproep van de Goeroes om het interieur op te sieren met een Zieglertapijt.  Vooral de afgelopen jaren kenmerken zich door veel aanbiedingen in Zieglerland, een reden voor een klein onderzoek: 
Waar koopt u de voordeligste Ziegler?
LET OP:
De kwaliteit van de Zieglers is moeilijk te vergelijken: koop een tapijt dat u mooi vindt, een aankoop is een zaak van vertrouwen!
De prijzen zijn gedurende de afgelopen jaren steeds verder gedaald, de reden is waarschijnlijk de onderlinge concurrentie en het geringe vertrouwen van de ondernemers in de toekomstige afzetmogelijkheden. De laagst gevonden prijs van 160 euro per m2 voor een kleed met een knoopdichtheid van 160.000 knopen per m2, geeft een prijs van 1,-- euro per 1000 knopen!. Een goede vakman knoopt ongeveer 700 knopen per uur, daarbij komt de wol, het scheren, het transport, de tussenhandel, de minister van financiën (invoerrechten, btw) en de noodzakelijke winst voor de verkoper. 
  Anno 2015 is het hoogtepunt voor de Ziegler voorbij, na een korte hausse voor patchwork is er nu veel belangstelling voor Vintage en echte goede oude en antieke tapijten. Ridderkerk, 20 oktober 2011, Arie M. den Toom
 HET RESULTAAT
 
Ziegler, prijs in euro's per vierkante meter (januari 2014)
winkel, (afmeting), prijs prijs/m2
Valerius, Den Haag 240,--
van Gils de Wit, Bergen op Zoom, (330*200), 1650  euro 250 - 299,99
Bachtiari, prijsopgave 295 / m2
Nowrozy, Amsterdam (200*300), 1500 euro
Gandjapour, Vlaardingen, (287*205), 1795 300 - 399,99
Sheikh, Voorburg, (300*200), 1995 euro
De Pers, Den Haag, (272*198), 1650 euro
Aalst BV Oosterse Tapijten, Breda, (332*248), 3750 euro 400 - 499,99
Meden & Perzen, Den Haag, (330* 243), 3450 euro
Koreman Eigentijds Wonen, Maastricht, (250 * 172), 3990 euro >500
F.M. Janssen, Amsterdam, Rotterdam
Deze tabel is een momentopname en handelt alleen over Ziegler-tapijten.
Nevenstaande tabel geeft een samenvatting van het onderzoek: gevraagd is de prijs voor een tapijt met een afmeting van ongeveer 2 * 3 meter. Opvallend is dat slechts weinig sites prijzen vermelden; met name de zieglercollectie, waar bijna elke winkel prat op gaat, wordt wat de prijs aangaat in nevelen gehuld. Bij stuntverkoop (opheffingsuitverkoop etc.) kost het veel tijd om tot de uiteindelijke prijs te geraken. Telefonisch geven sommige bedrijven nul op request, "dat kan niet vanwege de concurrentie, komt u maar even langs".
Vanzelfsprekend is het aantal ondervraagde en onderzochte zaken te gering (30). Vooral ook omdat slechts 16 bedrijven prijsinformatie gaven waarvan een aantal geen informatie kon geven over de gewenste kwaliteit. Dit tabelletje geeft in ieder geval inzicht in de prijzen die u kunt verwachten. De bedrijven die prijsinformatie op hun site geven kunt u aanklikken om de desbetreffende pagia te zien.
Er zijn ook internet bedrijven (hier niet opgenomen) die wellicht voor nog lagere prijs tapijten aanbieden, het nadeel is dat u het tapijt niet kunt zien en weinig informatie heeft over de kwaliteit.links met algemene informatie:
Prijsopbouw: Dit is gebaseerd op de duurste manier van inkopen: veel bedrijven kopen hun tapijten rechtstreeks bij de importeur of in het land van herkomst!
 
PRIJSOPBOUW PER M2

 

Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid Perzisch tapijt, het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid
Afghanistan
 50 euro
vervoer/douane 
+ 25
Importeur Europa
vervoer/douane
 + 10
tussenhandelaar
+40
BTW
19% = + 35
winkel
50 75 120 130 170 205 250 - 600
50? 75 rechtstreeks uit land van herkomst 90 150 - 600
Het schuim van de negotie is beter dan het vette van de arbeid!
 
Echte oprichterspraktijken doen zich helaas ook voor, een bedrijf in Almelo biedt Ziegler-tapijten aan voor prijzen van 2000 euro per m2. U kunt tijdens de grote actie op zaterdag zo'n tapijt kopen voor 1400 euro per m2, doe uw voordeel!
 
Onderstaand nog een overzicht van inkoopsprijzen bij een Hamburgse firma in oktober 2010. Voor Nederland komt hierbij, inklaren (2 euro / m2), 19% b.t.w. en transport. In de laatste kolom de inkoopprijs voor een salontapijt van 140*220 = 3 m2.
prijs in euro's per vierkante meter
soort / herkomst euro salontapijt
Baluch-Hamadan 48 144
Gashgai 75 225
Gashgai 110 330
Hamadan 45 135
Hamadan 65 195
Hamadan (lopers) 60 180
Hamadan 33 100
Kurdish 55 165
Moud (fijn) 110 330
Moud (zeer fijn) 145 435
Nain (grof, niet authentiek) 77 230
Nain 9 (zeer fijn) 160 480
Shiraz 45 135

 

 
Kwaliteit
 
De kwaliteit van de Ziegler is voor een leek heel moeilijk te bepalen, de aankoop is een zaak van vertrouwen. Koop uw tapijten daarom alleen bij een gerenommeerd bedrijf en vraag een certificaat of factuur met daarop het land van herkomst van het tapijt. 
De Pakistaanse en Afghaanse Ziegler zijn de meest authentieke Zieglers, deze Zieglers zijn gemaakt van eersteklas Ghazni-wol en vakkundig geknoopt.
De goedkope variant van de Ziegler is afkomstig uit India en is over het algemeen minder mooi. Ook de levensduur zal over het algemeen veel korter zijn, dit komt door het gebruik van ongeschikte wol en de slordige losse manier van knopen. Er komen ook Zieglers uit Iran, ze worden geknoopt in allerlei gebieden en zijn in de strikte zin des woords niet authentiek.
Onderstaande foto's geven een indruk.
 

Pakistaanse en Afghaanse Ziegler
De Pakistaanse en Afghaanse Ziegler onderscheiden zich door de glanzende met plantaardige verfstoffen gekleurde wol.

achterzijde van de Pakistaanse en Afghaanse ziegler
De achterzijde van de Pakistaanse en Afghaanse ziegler vertoont een regelmatig en vast patroon van knopen. Het oppervlak is glad en alle draden zijn even dik

 

India-Ziegler heeft vrij doffe wol
De India-Ziegler heeft vrij doffe wol in matte kleuren

India-Ziegler heeft onregelmatige knopen
De achterzijde verraadt de herkomst: de knopen zijn onregelmatig, los en de draden verschillen in dikte. Het oppervlak is bobbelig en ruw.

 

Iraanse Tabriz met een Ziegler-motief
Een Iraanse Tabriz met een Ziegler-motief, prachtig fijn geknoopt in mooie kleuren

Tabriz, achterzijde regelmatig en vakkundig geknoopt.
De achterzijde regelmatig en vakkundig geknoopt.

Tot slot

Bekijk een tapijt altijd aan de achterzijde, zeker als u niet in een vertrouwde winkel koopt! Deze twee foto's zijn genomen in een Perzenwinkel, dit tapijt lag gewoon op de stapel. Het is een Pakistaanse Ziegler met ernstige fouten

 • De inslagdraden lopen op verschillende plaatsen niet tussen de kettingdraden door. De openliggende inslagdraden zullen snel breken en daarna zal waarschijnlijk binnen korte tijd een gat of scheur ontstaan.
 • De achterzijde vertoont onregelmatigheden die wijzen op ongelijke spanning in het grondweefsel, het kleed zal waarschijnlijk na enige tijd bobbels gaan vertonen.

Dit soort tapijten belandt bij de importeur op een stapel om voor weinig geld aan "straathandelaren" te worden verkocht.

Treft u iets dergelijks aan dan is mijn advies: groet de eigenaar, schudt het stof van uw schoenen en verlaat de zaak gezwind om er nooit weer terug te keren.
n.b. Enige tijd later bezocht ik deze zaak weer, het tapijt was er nog, een 'reparateur' had gewoon de losliggende inslagdraden weggeknipt! Deze zaak vindt u dus in de adressenlijst niet meer.

India Ziegler met onregelmatigheden
onregelmatigheden
Ziegler met openliggende inslagdraden
openliggende inslagdraden
 

Inleiding (prijzen)

  De prijs van oosterse tapijten is sinds het ontstaan van de detailhandel in Nederland een heikel punt geweest. Al in het begin van de 20e eeuw worden er geregeld stuntverkopen georganiseerd waarbij de organisatoren soms met justitie in aanraking komen. Ook bedrijfstechnisch is de zaak onlogisch, de auteur  van het boekje Detailhandel (H.Ph Hondelink, 1993) verzucht over het prijsbeleid in de 19de eeuw "Vaste en open prijzen waren in die tijd ondenkbaar: de winkelier woog de klant als het ware naar de behoefte aan het artikel en naar zijn veronderstelde koopkracht. Het systeem van loven en bieden werd dan ook veelal toegepast."  Dit gaat in de Perzenhandel helaas nog steeds op.

De brutowinstmarge varieert tussen de 200 en 1200%, gebruikelijk is 300 tot 800%. Vooral het geven van onverantwoorde kortingen van 70% of meer maken het beeld volledig onduidelijk. De laatste jaren zet de prijsdaling, die in de jaren zeventig begon, zich echter nog steeds voort. zie ook: Overzicht van winsten op Perzische tapijten.

Voor de duidelijkheid een voorbeeld:
 • inkoopprijs, zonder BTW: 500 
 • verkoopprijs, met BTW: 4000 (incl. BTW  640 )
 • verkoopprijs zonder BTW    3360
 • brutowinst 3360 - 500 = 2860(= 572 %)

 

 • korting 60%, dat tikt aan!
 • verkoopprijs met BTW 1600 (incl.  BTW 135 )
 • verkoopprijs zonder BTW 1465 
 • brutowinst 1465 - 500 = 965 ( = 193 %)

 

NRC 21-11 1929

Op vragen van het Tweede Kamerlid I.H.J. Vos

 1.  Is het den minister bekend, dat ten overstaan van of door notarissen en deurwaarders, veilingen van Perzische kleden worden gehouden onder misleidende en onware voorgevens, als zouden namelijk deze kleden verkocht worden naar aanleiding van faillissementen van buitenlandse huizen, liquidatie, à tout prix, enz.? 

 2. Is het den minister bekend, dat deze handelwijze tot groot nadeel van bonafide kooplieden in Perzische kleden leidt?

 3. Is de minister bereid, maatregelen te nemen, ten einde de gesignaleerde misbruiken tegen te gaan?

 4. Is het den minister bekend, dat de officier van justitie te Amsterdam ter zake een onderzoek heeft ingesteld?

 5. Zo ja. Is de minister dan bereid, den uitslag van dit onderzoek ter kennis van de Kamer te brengen? 

 

heeft de minister van justitie geantwoord: 

Ad 1. In het begin van het vorige jaar Is ondergetekende’s aandacht gevestigd bijzonderlijk op een te Amsterdam gehouden openbare verkoping van Perzische tapijten, waarbij misleidende mededelingen waren gedaan om publiek te trekken. Een onderzoek is ingesteld en de betreffende handelaar heeft toen verklaard zich in de toekomst van bedoelde onware mededelingen te zullen onthouden. Kort geleden bereikte den ondergetekende een nieuwe klacht naar aanleiding van in Brabant te houden verkopingen. Zooveel doenlijk is toen nog door advertenties door den notaris openbaar gemaakt, dat de verkoping niet geschiedde à tout prix, doch tegen elk aannemelijk bod, en dat de veiling niet was een liquidatieveiling. Den ondergetekende is thans wel gebleken, dat zich meer gevallen voordoen. 
Ad 2. De ondergetekende kan zich voorstellen, dat door de bedoelde praktijken de bonafide handelaren schade lijden. 
Ad 3. Maatregelen zullen worden genomen. In de eerste plaats is hierbij te denken aan aanschrijving of aanzegging aan de deurwaarders, terwijl, wat de notarissen aangaat, de tussenkornst van de Kamers van Toezicht is in te roepen. 
Ad 4. en 5. Den ondergetekende is slechts bekend, dat de officier van Justitie te Amsterdam in de zaak Is gemoeid naar aanleiding van het geval, hierboven onder 1. In de eerste plaats bedoelt, met het daarbij vermelde resultaat. Wellicht wordt echter beide vragen gedoeld op een klacht over twee deurwaarders, de vorige maand bij den president der Amsterdamse rechtbank ingediend, waarvan het gevolg is geweest dat die deurwaarders door den president zijn onderhouden en hebben toegezegd de bedoelde praktijken in het vervolg te zullen vermijden.
vragen van het Tweede Kamerlid I.H.J. Vos Bagdad House
 

Modern Oriental Carpets 

 
Dit boekje biedt de gebruikelijk informatie met daarbij een groot aantal leuke foto's. Het interessante  is vooral het prijsbeeld uit de jaren 70 dat de auteur schetst. Hij geeft een methode om de aankoopprijs in het land van herkomst te bepalen (rond 1970). Op pagina 51 vinden we een grafiek waarin een en ander is uitgewerkt. Behoudens enkele verfijningen ten aanzien van de kwaliteit van de tapijten komt de methode erop neer dat de prijs wordt bepaald door het aantal geleverde knopen (deze methode is ook toegepast voor het taxatieprogramma op deze site). Opmerkelijk is de afwijking met de praktijk van nu dat de tapijten uit Turkmenistan en Afghanistan lager in prijs zijn dan tapijten uit Pakistan en India. Klaarblijkelijk was de productie in Pakistan en India in die tijd noch authentieker dan nu.

 

Globale resultaten van de methode: 

Prijs in dollarcent per 1000 knopen
afmeting Iran / Kaukasus India / Pakistan Afghanistan / Turmenie
< 2* 3 m. 22 13 10
> 2 * 3 m. 16 13 10

Bijvoorbeeld: een tapijt van 2 * 3 m. met 25 knopen per cm2 geeft 2*3*250.000 = 1.500.000 knopen, dus 1500 * 1000 knopen. Dit kleed kostte dus: Iraans $ 330, India/Pakistan $ 195 en Afghaans of Turkmeens $ 150.
Interessant zou zijn geweest als de verkoopprijzen in de USA of Europa ook waren vermeld. De schrijver geeft aan dat dit vrijwel onmogelijk  is.

 

 

 

gebonden, 139 blz., veel afbeeldingen in kleur, prijs 5 euro(tweedehands)

Modern Oriental Carpets
Modern Oriental Carpets prijsontwikkeling