CARPETGALLERY

Literatuuroverzicht

terug               home

 

Het Oosterse Tapijt (Il Libro del Tappeto)

 
 
Uit het Italiaans vertaald door: F.M. Vernie-Klinkenberg., onderstaand de flapinformatie.
Dit boek is bedoeld als gids voor iedereen, verzamelaar, kenner of koper, geÔnteresseerd in Oosterse tapijten. Het grootste gedeelte van de tekst is een systematische catalogus van tapijten en kleden, geÔllustreerd met meer dan 100 prachtige kleurenplaten en kaarten van de regio's. De catalogus en illustraties samen vormen een onschatbare bron van kennis en een manier om de tapijten te herkennen. De catalogus is verdeeld in 5 hoofdstukken die overeenkomen met de belangrijkste centra voor tapijtweven: Turkije; de Kaukasus; PerziŽ (Iran); Turkestan en Afghanistan; China en India. Van ieder tapijt wordt een gedetailleerde technische beschrijving gegeven, alsmede een esthetische en een kwalitatieve.
Het boek bevat ook een inleiding, waarin de historische achtergrond, de materialen en de manieren van weven besproken worden, alsmede de belangrijkste ontwerpen en motieven en de beschrijving van negen buitengewone historische tapijten. In een laatste hoofdstuk over onderhoud en gebruik geeft de schrijver advies aan die verzamelaars, die een praktisch gebruik willen maken van deze kunstwerken.
De betovering die van Oosterse tapijten uitgaat voor de westerling is een combinatie van bewondering voor de ontwerpen en het vakmanschap, alsmede een verlangen naar het exotische leven dat ze vertegenwoordigen. Iedereen die zich wel eens heeft laten verleiden door de ingewikkeldheid van de patronen, de vaardigheid van de wevers en het luxueuze uiterlijk van de tapijten zal veel interessants kunnen vinden in dit boek.

Fabio Formenton werd geboren op 30januari 1937 in Teheran, PerziŽ en leefde daar tot 1963. 'Na zijn studie kwam hij in het familiebedrijf dat Oosterse tapijten exporteert. Dit stelde hem in staat de verschillende produktiecentra te bezoeken en bekend te raken met de lokale vaklieden. Hij is zeer goed bekend met de Perzische taal en gewoonten en is lid van het ltalian College of Experts for Oriental Carpets. Tegenwoordig is Fabio Formenton Departement Manager van uitgeverij Arnoldo Mondadori Editore. 

gebonden, 247p., 100 kleurenillustraties, tweedehands ~ 10 - 20 euro
Het Oosterse Tapijt (Il Libro del Tappeto)