CARPETGALLERY

Literatuuroverzicht

terug               home

 

Oosterse Tapijtkunst (Rugs and carpets of the Orient)

 
 
Een leuk boek met veel mooie platen, de tijd heeft de schrijver in het ongelijk gesteld: zijn uitspraak over de prijzen van oosterse tapijten is inmiddels volledig achterhaald. Onderstaand de flapinformatie

Het bezit van een mooi Oosters tapijt is niet alleen voor de rijken weggelegd. ZŤlfs tot op heden ten dage kunnen nog voor verrassend lage bedragen exemplaren worden gekocht. Maar niet meer zo hťťl lang, toont NathaniŽl Harris in dit nieuwe overzicht over tapijten en kleden aan. Ekonomische faktoren, zo voorspelt hij, zullen binnen enkele jaren maken dat de mooiste Oosterse tapijten in de prijsklasse van miljonairs komen te liggen.
Intussen is er een grote keuze van mooie exemplaren om door te snuffelen. Deze gids, speciaal voor de nieuweling op op dit gebied geschreven, handelt over kleden en tapijten uit het Oosten. Er wordt in verteld wat bereikbaar wordt geacht, wat onmogelijk duur is en waarom, het geeft de verschillen aan tussen kleden uit Turkije, PerziŽ, KaukasiŽ, Centraal-AziŽ, Afghanistan, India, Pakistan en China en nog vele andere plaatsen. Aan elk van deze hoofdgebieden is een hoofdstuk gewijd, de tapijttypen van de verschillende steden en dorpen worden besproken en in kleur afgebeeld.
Er is tevens een hoofdstuk dat in tekst en tekeningen alles behandelt wat de beginner moet weten over weeftechnieken, een ander hoofdstuk geeft verklaringen, mŤt illustraties, over enige van de regelmatig terugkerende motieven die bij tapijten worden gebruikt zoals daar zijn: de mina khani, mir-i-botah en de geheimzinnige ĄHand van Fatima". Hoofdstukken over beroemde historische tapijten en over het opzetten en verzorgen van een verzameling, kompleteren het boek.
De illustraties zijn in kleur met enkele tekeningen en een nuttige kaart. Deze elementen, tezamen met de duidelijke tekst van NathaniŽl Harris, maken "Oosterse Tapijtkunst" tot dŤ ideale introduktie op tapijtgebied.

gebonden, 96 blz., prijs tweedehands ~ 10 - 20 euro

Oosterse Tapijtkunst (Rugs and carpets of the Orient)