CARPETGALLERY
consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

 

terug   home


Mensen

 

Afbeeldingen van mensen vertegenwoordigen meestal familieleden of belangrijke mensen. Vooral in nomaden- boren- en dorpskleden zien we afbeeldingen van mannen vrouwen en kinderen. Deze afbeeldingen zijn in min of meerde mate gestileerd en teruggebracht tot een naieve uitbeelding van de persoon. Afbeeldingen van belangrijke mensen zoals koningnen (shah's), helden en andere figuren uit de Perzische geschiedenis of cultuur worden afgebeeld op alle tapijten. Deze afbeedlingen geven meestal een natuurgetrouwe weergaven van de persoon die dan ook duidelijk herkenbaar is.         
Een naieve afbeelding van een vrouw en een meisje in de mozaiekvlakvulling van een Abadeh, het gehele kleed is bezaaid met eenvoudige afbeeldingen van voorwerpen, planten, bloemen , dieren en mensen. Bijna alle afbeeldingen hebben een onbenoemde symbolische betekenis die is echter niet doorslaggevend voor het gebruik. De afbeeldingen worden puur gebruikt om het vlak op speelse en aangenamen manier te vullen.
     
  Deze scene met harpspeelster beeldt de symbolische betekenis van de muziek uit. Op de achtergrond luisteren de hemelingen instemmend, de schoonheid van de vrouw benadrukt postieve uiting van de muziek.
Deze scene van man en vrouw beeldt de harmonie en gelukkige staat van het huwelijk uit. Als blijk van liefde en achting reikt de man aan zijn vrouw een wasbekken gevuld met rozewater, een teken van eer en waardering.
     
    Een combinatie van personen en treurwilg, de personen beelden de doden uit, de treurwilgen zijn symbolisch voor rouw en dood. De doden symboliseren hier de vergankelijkheid van het leven. Een vrouw of meisje wordt vaak afgebeeld met allerlei huishoudelijke voorwerpen, zij symboliseert hierdoor de taak en roeping van de oosterse vrouw.