CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Franje verwijderen TERUG

Soms is franje lastig, het wordt vuil of huisdieren kunnen er niet afblijven. Ook bij een volledig versleten franje kan worden overwogen de franje in zijn geheel te verwijderen.
De onderstaande handleiding laat zien hoe dat kan op een zodanige wijze dat het kleed gevrijwaard wordt van verdere schade. Het kleed is een Berber met dikke vrij stugge kettingdraden, bij een kleed met dunnere ketting is het proces wat eenvoudiger uit te voeren.

Op de foto  is te zien dat de franje is 'verdwenen' en de eerste inslagdraden en knopenrij begint los te raken. Om de rand goed te fixeren kan het nodig zij 1 of 2 rijen knopen uittehalen, zorg ervoor dat de uithangende kettingdraden  genoeg lengte hebben om naar achteren te kunnen worden omgevouwen.

Zet de laatste inslagdraad met een grove festonsteek vast.

Plak een smalle strook dubbelzijdig tape op 5 -8 mm vanaf de rand en fixeer hier de naar achteren gevouwen franje / kettingdraden op.

Plak een brede strook dubbelzijdig tape over de gefixeerde draden heen, deze tape moet ruim erover heen vallen. Plak op een brede keperband (bijv.. 10 cm breed) een tweede strook dubbelzijdig tape.

Bevestig nu de keperband met de tape aan de achterzijde zodanig dat de rand netjes de rand van het kleed volgt.


Sla de keperband terug over de vrije rand van 5-10 mm en breng ruimhartig een goede textiellijm aan.


Naai de rand, zolang de lijm nog nat is door met een dubbel draad extra sterk garen. Breng de lijm stukje bij stukje aan omdat het naaien erg moeilijk gaat als de lijm droog is. Lijm ook de andere zijde van het keperband vast als daar ook een klein randje over is.
Zo is het kleed klaar en het kan er zeker weer 20 30 jaar tegen!