CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Zijranden opnieuw laineren (omwollen) TERUG

 

 
De zijranden van de meeste tapijten bestaan uit een of meerdere kettingdraden die zijn omwikkeld met een wollen draad. Als deze wol is versleten of beschadigd moeten de randen opnieuw worden gelaineerd. Het is een eenvoudig werk dat ongeveer 1 2 uur per meter kost.
Benodigd:
  1. wol in de gewenste kleur, tapisseriewol is prima;
  2. naald, tangetje en tornmesje;
  3. optioneel een dikke katoenen draad (koord, nr 24 of 28).

Werk bij voorkeur met een dubbele draad en leg de twee draden netjes naast elkaar, zie foto's. Om de afwerking wat voller te maken kan een extra katoenen koord worden ingelegd.

De kettingdraden en de inslagdraden zijn meestal wit of lichtblauw, bij gebruik van donkere  voor het laineren steken soms kleine puntjes van de inslagdraden door de omwikkeling. Deze puntjes kunnen eenvoudig worden gekleurd met een viltstift of ecoline. Ook kan vooraf de gehele strook worden geverfd, dit heeft als voordeel dat slijtage van de wol niet direct de onderliggende katoenen basis zichtbaar wordt. Van antieke tapijten kan de ketting en de inslag beter niet worden geverfd om de authenticiteit zoveel mogelijk in stand te houden, nauwkeurig werken voorkomt ook dat de witte punten van de inslagdraden zichtbaar worden.Voor een optimaal resultaat: verwijder de oude wol.


Werk bij voorkeur van boven naar beneden zodat de afwerking aan de bovenzijde kan worden gecontroleerd. 


Trek de draad stevig maar niet te vast aan.
 

Om kleine doorstekende stukjes van de inslagdraden te verbergen kunnen deze worden geverfd. 


Einde van de draad: als de draad nog minimaal de lengte van de naald heeft  steek dan het einde in de lengterichting door de afwerking en knip de draad daarna af.