CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Reparatie van een scheur TERUG

 

 
Als er onverhoopt een scheur in een tapijt is gekomen kan deze eenvoudig worden gerepareerd. Meestal zijn er kettingdraden of inslagdraden gebroken, beide kan ook maar dan is er vaak sprake van een gat. Als de kettingdraden zijn gebroken zullen al snel de knopen gaan loszitten en uitvallen, het is dus zaak de reparatie zo snel mogelijk te doen. Rechts: De achterzijde van een kleed met gebroken kettingdraden, de pooldraden beginnen los te raken. Behandel het kleed omzichtig en probeer de pooldraden zoveel als mogelijk terug te stoppen.
achterzijde van een scheur in een Perzisch tapijt

Instikken van een nieuwe ketting- of inslagdraad in een oosters tapijt.

Met een dubbele garendraad (ijzergaren) en een dunne naald  wordt de nieuwe ketting- of inslagdraad ingestikt. Bij een kettingdraad wordt de draad door de knopen van de pooldraad gestoken, bij een inslagdraad wordt de draad tussen de kettingdraden geweven of in ieder geval erdoor gestoken. Werk met een platbektangetje en houd het kleed zo vlak mogelijk.
Achterzijde van een Perzisch tapijt na reparatie van een scheur.

De achterzijde na het doorstikken van de ketting, het oppervlak is glad en het kleed is weer sterk. Fatsoeneer de pooldraden aan de zichtbare zijde van het kleed, eventueel een weinig afknippen.
Afwerking van de reparatie van scheur in een Perzisch tapijt.

De achterzijde kan verder worden verstevigd door het opnaaien of oplijmen van een stuk keperband. Gebruik bijvoorbeel dubbelzijdig plakband dat smaller is dan de band en leg langs de randen een rupsje textiellijm. Leg het band op de plaats van de scheur en druk het stevig aan.