CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Tapijt scheren TERUG

 

 
Soms kan het nodig zijn een tapijt te scheren, het betreft vrijwel altijd kopieŽn van authentiek Perzische tapijten (lees meer...). Door de inwerking van licht of chemicaliŽn zoals azijn kunnen de toppen van de pooldraden zijn verbleekt. Het kleed is vaal en de oorspronkelijk kleuren zijn geheel verdwenen. Deze verkleuring is abnormaal, bij een authentiek Perzisch tapijt komt dit niet voor (een uitzondering vormen de tapijten met aniline kleurstoffen uit de periode 1880-1900).


In China vervaardigde "Tabriz", na 15 jaar zijn de kleuren volledig verbleekt.


De rechterhelft en de zijranden zijn geschoren.
Voor zover mij bekend zijn er in Nederland geen bedrijven die over een machinale scheerinrichting beschikken, althans voor zover zij opdrachten van particulieren aannemen. Opsturen naar Duitsland of zelfs Iran is de enige optie, er wordt over het algemeen geen garantie gegeven op het welslagen van de behandeling. Met enige handigheid en doorzettingsvermogen kunt u kleine kleden zelf scheren. Het handmatig laten scheren kost ongeveer 200 euro per vierkante meter.

Als u een kleed hebt geschoren houdt het daarna zoveel mogelijk uit direct zon- en daglicht zodat u wat langer van de kleuren kunt genieten en koop een nieuw tapijt bij een vertrouwd adres.
  Benodigd:
 • ondergrondplaat, bijv multiplex 18 mm dik;
 • vlijmscherp "schoenmakersmes";
 • nietmachine;
 • optioneel afzuiger.
Uitvoering:
 • Werk bij voorkeur buiten en gebruik een ventilator of afzuiger, er komt veel stof vrij!
 • Als het kleed erg vuil is moet het eerst gereinigd worden;
 • Leg het kleed op de vlakke ondergrond en maak het vast met nietjes;
 • Maak met het mes "schaafbewegingen" van ongeveer 4 - 10 cm, houd het mes zo vlak mogelijk met de geslepen kant omhoog;
 • Werk altijd met de vleug mee, tegen de vleug in kan het mes in de pool doen schieten zodat deze plaatselijk geheel wordt afgesneden!;
 • Voer de bewerking zoveel keren uit totdat de kleur weer mooi en gelijkmatig is;
 • Werk een deel van 40 of 50 cm af, verplaats daarna het kleed zodat het werkgebied goed onder handbereik blijft.
 
scheren van een Perzisch tapijt

Maak met het mes "schaafbewegingen" van ongeveer 4 - 10 cm, houd het mes zo vlak mogelijk met de geslepen kant omhoog
scheren van een Perzisch tapijt

Voer de bewerking zoveel keren uit totdat de kleur weer mooi en gelijkmatig is. Na 5 bewegingen is dit nog niet het geval, wijzig de "schaafhoek" desnoods om het resultaat te optimaliseren.
scheren van een Perzisch tapijt

Werk altijd met de vleug mee, tegen de vleug in kan het mes in de pool doen schieten zodat deze plaatselijk geheel wordt afgesneden!
scheren van een Perzisch tapijt

 Werk een deel van 40 of 50 cm af, verplaats daarna het kleed zodat het werkgebied goed onder handbereik blijft.


Het mes moet vlijmscherp geslepen worden, wet het vervolgens op een fijne wetsteen. De teen en de hiel afronden en bot slijpen, dit voorkomt zichtbare groeven in de pool.


Hardnekkige plekken kunnen met wat meer druk en korte enigszins draaiende bewegingen van het mes worden behandeld.


Werk bij voorkeur buiten en gebruik een ventilator of afzuiger, er komt veel stof vrij! Dek het deel dat gereed is af om vervuilen te voorkomen. 
 

Helaas, helaas! De verzuchtingen van een tapijtliefhebber.

Verkleuringen van tapijten mogen niet voorkomen, koop daarom altijd bij een vertrouwde zaak en vraag een certificaat met het land van herkomst. Aan het eind van de 19de eeuw werden de zogenaamde anilinekleurstoffen uitgevonden, de wol die met deze verfstoffen is gekleurd verbleekt snel. Mozaffar ed-Din Kadjar, de Iraanse shah van 1896-1907 vaardigt in 1900 een edict uit waarbij het gebruik van aniline kleurstoffen ten strengste word verboden. Overtreders krijgen een gevangenisstraf en een boete van tweemaal de waarde van het tapijt. Alle anilinekleurstoffen worden in beslag genomen en publiekelijk verbrand.
In andere landen zoals Turkije blijven de slechte kleurstoffen nog tot aan het einde van de 20e eeuw in gebruik. In de zogenaamde kopieerlanden zoals China, Pakistan en India worden ook nu slechte kleurstoffen gebruikt die niet alleen verkleuren maar ook niet "wasecht" zijn. De kleuren van veel tapijten uit deze landen lopen bij het wassen door waardoor het tapijt volledig is bedorven.
Opmerkelijk is het geringe prijsverschil in het inkoopbedrag, de hierdoor marginaal hogere winst rechtvaardigt zeker niet de verkoop van dit soort tapijten. De klant wordt opgescheept met een inferieur product dat zijn ware aard pas na 5 of 10 jaar toont.
bron: De aarde en haar Volcken

Jane Dieulafoy, PerziŽ, Chaldea en Susiane., 1881

Eer wij naar Dsjoelfa teruggaan, noodigt mevrouw Yoessoef mij uit, om in den biroen--het voor het publiek toegankelijke gedeelte van het huis--het magazijn van tapijten te bezichtigen. Deze tapijten, die te Farahan bepaaldelijk voor den uitvoer naar het buitenland worden vervaardigd, kunnen de vergelijking niet doorstaan met de oude tapijten, die geheel met de hand werden geweven, en waarvan de schoone, harmonische kleuren nooit verbleeken. De nieuwerwetsche tapijten, geel, rood en blauw, met bonte patronen en schelle harde kleuren, zijn fabriekmatig vervaardigd en met aniline verfstoffen gekleurd. In PerziŽ zelf vinden zij weinig aftrek: wie op wezenlijk fraaie tapijten prijs stelt, gaat niet naar de fabrieken van Farahan, maar laat ze uit Fars komen, waar de zoogenoemde vooruitgang de fraaie en steeds blijvende natuurlijke verfstoffen nog niet verdrongen heeft.