CARPETGALLERY
De consumentensite voor Perzische en oosterse tapijten

Wassen TERUG

 

 
Wassen is in principe heel eenvoudig maar er is een risico van doorlopen van kleuren. Begin daarom met een kleurvastheidstest. Bedenk dat laten wassen slechts 15 - 30  euro per vierkante meter kost, het is veel werk.
Kleurvastheidstest
Het zijn over het algemeen felle kleuren in tapijten die de neiging kunnen hebben om door te lopen. Fel rood, oranje, rose, paars en in mindere mate blauw. Tapijten afkomstig uit Afghanistan zoals rode Bochara's en belutch tapijten bevatten over het algemeen overmatig veel kleurstoffen die niet goed gefixeerd zijn.
Maak een wit keukendoekje nat met heet water, leg het dubbel op kleuren in het tapijt die u niet vertrouwt. Druk het doekje gedurende 2 minuten stevig aan en kijk dan of de kleuren afgeven. Als er duidelijk kleursporen op het doekje zitten dan kunt u uw kleed niet wassen, een reiniging met een tapijtreinigingsmachine ( te huur bij de drogist) kan dan het tapijt nog opfrissen.
Rechts: extreem  voorbeeld van slechte kleurfixatie bij een vrij nieuw nomadenkleed met felle kleuren
 
Voorbereiding
Kies voor het wassen een zonnige dag waarbij de weersverwachting voor de volgende dag ook goed is. Het drogen van het tapijt zal 1 2 dagen vergen.
Maak van plastic folie of een afdekzeil en wat stukken hout of stenen een ondiepe bak waarin het kleed past. 
Het wassen en spoelen
Leg het kleed in de bak en maak het oppervlakkig nat met lauwwarm water, het eenvoudigst gaat dit met een gieter met een fijne broes. Gebruik voor deze bevochtiging ongeveer 10 liter water voor een kleed van 1,5 * 2 meter (3m2).
Maak nu lauwwarm sop van een goed wolwasmiddel volgens de door de fabrikant aangegeven dosering voor vuile of zeer vuile was. Giet het sop op het kleed totdat het door en door nat is, er moeten plassen op staan. Een kazak (dun kleed) van 3 vierkante meter heeft ongeveer 30 liter sop nodig, een gabbeh (heel dik kleed) van dezelfde afmeting heeft 60 liter sop nodig.

Rol het kleed een aantal keren op en uit en borstel het met een kleine nylon borstel. Als het kleed schoon is kan het worden gespoeld met veel water. Verdun het sop met koud water tot het kleed geheel onder staat en laat het water met sop daarna weglopen. Met een luiwagen of vloerwisser moet nu het sopwatermengsel zo veel mogelijk worden verwijderd, werk alleen met de vleug van het tapijt mee. Maak het kleed weer helemaal nat zodat het onderstaat en verwijder het sopwatermengsel weer, herhaal dit twee of drie keer totdat er vrijwel geen schuim meer is.
Het drogen
Na de laatste spoeling wordt het kleed opgerold en gedurende 10 minuten rechtop geplaatst, een groot deel van het water zal hierdoor uit het kleed lopen. Als u beschikt over een waterzuiger kunt u het kleed hiermee droog zuigen, dat is beter.
Nadat het water zoveel mogelijk uit het kleed is verwijderd wordt het in de zon en wind te drogen gehangen, het duurt afhankelijk van de omstandigheden 1 tot 2 dagen om het kleed volledig te drogen. Leg na droging het kleed enkele dagen op een rustige plaats en zuig het tweemaal grondig om losse wol en de laatste vuilresten te verwijderen.

Soms bevat een kleed enorme hoeveelheden zand, deze kunnen worden verwijderd door het kleed ondersteboven te leggen en de achterzijde met een stevige borstel te bewerken. Ook een stofzuiger met klopborstel bewijst hier goede diensten. Keer het kleed om en veeg het eruit gevallen zand op, vervolgens het kleed grondig zuigen en deze behandeling herhalen totdat er geen zand meer uit het kleed valt.


Tien keer klopborstelen en de oogst (de eerste drie keer zit in de emmer). Deze India Bidjar (2 * 3 m)  bevatte 11 kilo zand!