CARPETGALLERY

   

Inleiding

home

 
 
Perzische tapijten zijn sterk maar slijten ook bij normaal gebruik. Oude en antieke tapijten vertonen afhankelijk van de oorspronkelijke kwaliteit en het gebruik door de loop der jaren meestal duidelijk slijtage en hebben soms gebreken. De normale slijtage bestaat uit het korter worden van de pool, dit gaat door totdat de pool soms plaatselijk geheel is weggesleten. 
Vooral kleden met asymmetrische (Perzische) knoop laten dan de onderliggende ketting- en inslagdraden zien. Als de slijtage nog verder gaat kunnen in het onderliggende weefsel gaten ontstaan. Ook de randen en de einden van een kleed zijn gevoelig voor slijtage. Tijdige reparatie en onderhoud kan voorkomen dat de schade erg groot wordt en een kostbare reparatie noodzakelijk is.

Inhoud

 
  1. Reparatie Tabriz, onderzoek prijzen
  2. Reparatie Tabriz door Abbas Babai
   

Reparatie Tabriz, onderzoek prijzen

 
Ervaringen met reparateurs zijn over het algemeen goed voor zover het hun vakbekwaamheid betreft. Een ander verhaal is het wanneer het gaat over de gehanteerde prijzen. Om een nieuwe klant te winnen werkt men ver onder het tarief, in Nederland lukt het echt niet om tegen een uurtarief van 6 euro een bedrijf te runnen. Als men een tweede of derde keer reparatiewerk brengt schiet de prijs soms ineens omhoog. Ook is er een groot verschil tussen de particulier en de zakelijke opdrachtgever: voor een zakelijk opdrachtgever werkt men voor 50% of minder van het particuliere tarief. Op zich is het gebruikelijk dat de vaste zakelijke afnemer een korting krijgt maar over de hoogte van de korting moet ieder voor zichzelf oordelen. Vanzelfsprekend kan er over de prijs uitputtend worden onderhandeld, meestal resulteert dit in een lagere prijs.

Mijn advies is: vraag altijd een prijs bij meerdere reparateurs en schroom niet om een korting te bedingen. Als u een reparatieopdracht geeft, vraag dan om een schriftelijk offerte waarin duidelijk de reparatie wordt omschreven en de overeengekomen prijs wordt vastgelegd.

Het onderzoek

Voor het onderzoek heb ik een picturale Tabriz gekozen van ongeveer 60 * 90 cm van zo'n 70 jaar oud. De korte franje is grotendeels verdwenen en aan twee hoeken is ook een deel van de rand weg. De knoopdichtheid is 16 knopen per cm2 (4 per cm), dat houdt in dat er dus 60 * 4 * 2 oftewel 480 kettingdraden zijn en aan elke zijde 240 knopen.

De vraag: geef een prijsindicatie voor de reparatie voor:
  • Aanbrengen nieuwe franje;
  • aan twee hoeken stukjes opnieuw knopen;
  • aan beide korte zijden een nieuwe rij knopen.

Een tweede vraag: wat is de oorsprong van dit kleedje?

  reparatie oosters tapijt, Tabriz  
 


De onder- en de bovenrand waren zwaar gehavend.

 
 
Uitslag
bedrijf prijs in euro oorsprong ?
1 850 Sarouck
2 850 Kirman
2 550 (1) Kirman
3 700 Tabriz
3 500  (2) Tabriz
4 450 Tabriz
5 400 Toyserkhan
6 200  (3) Feraghan

De Uitslag

De uitslag is opzienbarend, de variatie in de opgegeven prijs voor een duidelijk omschreven opdracht is groot. De bedrijven die ook tapijten verkopen kunnen soms goedkoper een opdracht laten uitvoeren dan de particulier die zelf aanklopt bij een reparateur. De goedkoopste aanbieding betreft een startend ondernemer, ik heb het tapijt daar laten repareren. De reparateur heeft zijn opleiding tot meester-reparateur in Teheran met goed gevolg afgerond en wil nu in Nederland een bedrijf starten. Zoals te verwachten is de reparatie goed uitgevoerd zoals de onderstaande foto aantoont. De vraag is of de reparaties tegen deze lage prijs kan worden voortgezet, het voordeel kan wel eens eenmalig zijn.
De uitgevoerde reparatie is duidelijk anders dan de oorspronkelijke opdracht, dit verklaart voor een deel het lage bedrag.

De oorsprong

Opvallend is het verschil van mening dat men heeft over de oorsprong van het kleedje, ook in de winkels waren de verschillende medewerkers het meestal oneens. Het kleedje is duidelijk een Tabriz, vanzelfsprekend was dit ook de conclusie van de hr. J.A. Lokhorst die als registertaxateur hier een doorslaggevende uitspraak over kan doen.
 
 
  1. opsturen naar Itali, reparatieduur 3 6 maanden
  2. als stopwerk, reparatieduur 2 3 maanden
  3. reparatieopdracht is, na advies van de reparateur, aangepast
 

Het Resultaat

 
  reparatie Perzisch tapijt, Tabriz  
   
  Perzische legende uitgebeeld op oosters tapijt, Tabriz  
 
Het resultaat van de reparatie voldoet aan de verwachting: het kleedje is netjes en in een zo authentiek mogelijke staat. De reparateur adviseerde om niet een geheel nieuwe franje aan te brengen maar alleen aan de linkerzijde waar dit echt nodig was. Er is aan beide zijden een nieuwe rij geknoopt en de ontbrekende hoeken zijn geheel opnieuw geknoopt. De kleuren van de nieuwe wol zijn perfect, de wol is door de reparateur op de juiste kleur gebracht. De reparatie is duidelijk minder werk dan de oorspronkelijke opdracht maar het resultaat is acceptabel. Een blijk van vakbekwaamheid: de reparateur geeft een advies over de noodzakelijke werkzaamheden. In geen enkele van de andere bedrijven stelde men voor de reparatie aan te passen zodat deze goedkoper zou zijn, n bedrijf adviseerde in verband met de hoge kosten om een nieuw kleedje te kopen.
reparatie hoek oosters tapijt
 


Reparatie Tabriz door Abbas Babai

 
Enige tijd geleden kocht een picturale Tabriz die door de vorige eigenaren als vloerkleed was gebruikt. Over het algemeen is de Tabriz uit het midden van de 20e eeuw niet heel sterk en zal zeker wanneer men er met schoenen op loopt na twintig of dertig jaar slijtage aan de randen en einde vertonen. De randen van dit kleed waren grotendeels stuk en de franjes aan de einden eveneens. Aan een van de hoeken was een deel van de pool en ketting eveneens beschadigd.
Er zijn in Nederland een aantal kundige en goede restaurateurs, ik heb dit kleed gebracht bij Abbas Babai in Amersfoort. Tijdens de reparaties mocht ik foto's maken van de voortgang. Na de reparaties is het kleed gewassen waarbij ook enkele (koffie)vlekken geheel zijn verwijderd.
Hieronder een fotoreportage van de arbeidsintensieve reparatie die met groot vakmanschap en liefde door Abbas is uitgevoerd.
reparatie vier jaargetijden Perzisch tapijt, Tabriz
Tabriz, midden 20e eeuw, wol op katoen, 40 knopen per cm2
 
  Detail van de heilige teksten aan de onderzijde  

De franje

  Om een nieuwe franje te maken wordt het eind van het kleed zover (plaatselijk) uitgehaald als nodig om een centimeter van de kettingdraden vrij te maken. Deze vrije kettingdraden worden vervolgens met een draad twee aan twee vastgezet, deze draad vormt een pseudo-inslagdraad.  
  De afgehechte kettingdraden worden net boven de knoop afgeknipt.
De afgehechte kettingdraden worden net boven de knoop afgeknipt.
De nieuwe franje (kettingdraden) worden vastgezet.
De nieuwe franje (kettingdraden) worden vastgezet.
 
  De naald met de draad wordt evenwijdig aan het vlak een  twee centimeter ingestoken zodat het weefsel langs de rand eveneens wordt vastgezet en verstevigd.
De naald met de draad wordt evenwijdig aan het vlak een twee centimeter ingestoken zodat het weefsel langs de rand eveneens wordt vastgezet en verstevigd.
De nieuwe uithangende kettingdraden worden gebruikt om het kleed in de originele staat terug te brengen.
De nieuwe uithangende kettingdraden worden gebruikt om het kleed in de originele staat terug te brengen.
 
  Er zijn verschillende mogelijkheden: eerst kan een stukje worden bij geknoopt, een nieuw stukje kelim kan worden geweven of de nieuwe franje wordt gevormd door de uithangende kettingdraden met een draad tot bosjes te verenigen.  


Knoopwerk aan de einden

  De (nieuwe) kettingdraden worden opgespannen
De (nieuwe) kettingdraden worden opgespannen en er worden een of meerdere rijen opnieuw geknoopt. Ook de beschadiging aan de hoek wordt opnieuw geknoopt daarna wordt indien gewenst een nieuwe kelimrand geweven en de franje verder afgewerkt.
De (nieuwe) kettingdraden worden opgespannen  
  Inknopen van nieuwe pooldraden in het Perzisch tapijt  


De rand

  maken van het koord
Eerst wordt een koord gemaakt in de juiste kleur.
aanzetten van het koord aan de zijde van het oosters tapijt
De oude rand wordt verwijderd.
 
  bevestiging van het koord aan het oosters tapijt evenwijdig aan het vlka werken met naald en draad.  
  Met een sterke zijden of katoenen draad wordt de nieuwe rand bevestigd. De naald met de draad wordt evenwijdig aan het vlak een twee centimeter ingestoken zodat het weefsel langs de rand eveneens wordt vastgezet en verstevigd.